SİVİL HAVACILIK GÜNÜN’DE PİLOTLA BULUŞTULAR

 SİVİL HAVACILIK GÜNÜN’DE PİLOTLA BULUŞTULAR

Gazipaşa Mustafa Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Uluslararası Sivil Havacılık Günü’ne hitaben okullarında düzenlenen konferans ile Kaptan Pilot Hüseyin Özarslan ‘dan sektör hakkında bilgi aldılar.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Gazipaşa Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Gazipaşa Mustafa Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu tarafından ALKÜ Gazipaşa Yerleşkesinde, Uluslararası Sivil Havacılık Gününe özel konferans düzenlendi. Düzenlenen konferansa Kaymakam Orhan Altun, Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Ak Parti İlçe Başkanı Ramis Yiğit, CHP İlçe Başkanı Fahri Oğuz, Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akın,  üniversitenin öğretim üyeleri, Sun Express Hava Yolları’nda çalışan Kaptan Pilot Hüseyin Özarslan ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı. 

Konferansın açılış konuşmasını ve günün anlam ve önemini belirten ilk konuşmayı Kaymakam Orhan Altun yaptı.  Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Altun, mücadele etmeden başarıyı yakalamanın imkansız olduğunu belirtti.  Altun, “ Her yıl olduğu gibi bu yılda, Uluslararası Sivil Havacılık Gününe hitaben biraya gelmiş bulunmaktayız.  Açıkçası bu ve benzeri konferansların öğrencilerimizin geleceklerine ışık tutması açısından oldukça kıymetli buluyorum.  Biliyorum hepinizin düşüncesinde gelecek kaygısı var. Bu kaygıyı çok net anlayabiliyorum. Damarlarınızda akan bu sıcak kan ve kaygıyı güzel yönetebildiğiniz taktirde emin olun fırsatlar kapınızı çalacaktır. Yeter ki içinizdeki o ışık hiç sönmesin. Bunun içinde yapmanız gereken şey azim ve mücadele olduğunu sakın unutmayın”  dedi. 

 Kaymakam Orhan Altun’un ardından konuşma yapan isim Gazipaşa Mustafa Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr.Öğr. Üyesi Mehmet Kahyaoğlu oldu. Hava yolu taşımacılığının gelişimine dikkat çeken Kahyaoğlu, “Tarih boyunca uçmaya olan ilgi ve merak havacılık sektörünün gelişimine katkı sağlamıştır. Havacılık ile ilgili girişimler yüzyıllardan bu yana süre gelmiş ve havacılığın günümüzdeki şeklini almasına zemin hazırlamıştır. Yirminci yüzyılda yaşanan savaşlar sonucundan askeri havacılık faaliyetlerindeki teknolojik gelişmeler sivil havacılık operasyonlarının hızlanmasında etkili olmuştur. İlerleyen yıllarda havayolu firmaları havayolu taşımacılığına talebi arttırmak, havayolu taşımacılığı topluma özendirmek için çeşitli faaliyetler geliştirilmiştir. Uçakların teknolojilerinde meydana gelen hızlı ilerlemeler sayesinde ise havayolu taşımacılık sektörü gün geçtikçe büyümüş ve cazip bir pazar haline gelmiştir.” Sözlerini kullandı.  

 “HAVACILIK EĞİTİMLERİ PAHA BİÇİLEMEZ DEĞERLERDİR”

Uluslararası Sivil Havacılık Günü Konferansı’nda konuşma yapan bir başka isimde Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akın oldu.  Havacılık sektörünün dönüşümünden bahseden Akın, “Havacılık sektörü, 1978 yılında ABD, de yolcu taşımacılığındaki serbestleşme faaliyetleri ile birlikte küresel havacılık sektörü yeni bir dönüşüm içerisine girmiştir. Bu serbestleşme akımları sonucunda 2003 yılı itibariyle ülkemizde de sektöre yönelik yeni politikalar uygulanmaya başlanmış ve özel sektörün katılım alanı genişletilmiştir. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra, sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün yetiştirilmesi sorunu da ortaya çıkmıştır. Bu sorunun ortadan kaldırılması ve Türkiye’nin havacılık eğitiminde güçlü bir konuma yükseltilmesi, havacılık ile ilgili eğitim veren fakülteler ve meslek yüksekokullarının en önemli görevidir. Bu görev bilinciyle eğitim veren değerli hocalarımıza teşekkürlerimi iletir ve siz değerli öğrencilerimize eğitim hayatınızda başarılar dilerim” ifadelerini kullandı. 

“UÇAĞIN RUHU PİLOTLARDIR”

Konferansın ilk oturumunda konuşma yapan son isim ise Sun Express Hava Yolları’nda çalışan Kaptan Pilot Hüseyin Özarslan oldu. Meslek hayatındaki deneyimlerden bahseden Özarslan,  gelecekte yapay zekânın gelişmişliği meslek hayatları için bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Özarslan “ İleri teknolojiler havacılık sektörünüde etkilemiş durumda. Tahmin ettiğiniz üzere gelecek zamanda belki birkaç nesil sonra yapay zekânın gelişmişliği ile hava trafiğini sağlayan uçaklar insansız olacak. Bu durum meslek hayatımızı tehlikeye soksa da Uçağın ruhu pilotlardır. Dolaysıyla bu seçenek oldukça uzak bir seçenek. Bu sebepten ötürü eğitim hayatınızda asla umutsuzluğa kapılmadan mücadelenizi var gücünüzle vermeniz gerekir. İşi bilen insanlarla kontak kurmalı, savaşçı ruhunuzu ortaya koymalısınız” tavsiyelerinde bulundu. Kaptan Pilot’un konuşmalarının ardından konferans Havacılık Sergisi, Kokteyl, Müzik dinletisi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.