Aşı Hastalıklara Karşı En Güçlü Kalkan!

Aşı Hastalıklara Karşı En Güçlü Kalkan!

.

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü, aşının önemine dikkat çeken kapsamlı bir bilgilendirme notu yayımlayarak hem bireysel sağlığı hem de toplum sağlığını korumanın en etkili yolunun aşılamadan geçtiğini vurguladı. Aşıların ne olduğu, nasıl etkili oldukları, güvenilirlikleri ve hangi hastalıklardan korudukları gibi birçok önemli konuya değinilen açıklamada, aşılama konusundaki yanlış bilgilerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. 

Aşı Nedir, Nasıl Etki Eder? 

Aşılar; virüs ve bakteriler gibi mikroorganizmaların hastalık yapıcı özelliklerinin ortadan kaldırılmasıyla geliştirilen biyolojik ürünlerdir. Vücuda uygulandığında bağışıklık sistemi bu mikroorganizmaları tanır ve onlara karşı savunma geliştirir. Böylece kişi gerçek hastalık etkeniyle karşılaştığında ya hastalığı hiç yaşamaz ya da hafif atlatır. 

Aşılar Güvenli mi? 

Aşıların güvenliği konusunda da önemli bilgiler veren Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü, her aşının geliştirilme sürecinde uzun ve titiz bilimsel araştırmalardan geçtiğini belirtti. Bir aşının kullanım onayı alabilmesi için güvenlik ve etkililik testlerinden başarıyla geçmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca her bir aşı serisi, kullanıma sunulmadan önce yeniden kontrol edilir. Bu süreçler sonucunda, toplumda kullanılan aşıların güvenli olduğu açıkça belirtiliyor. 

Neden Aşı Olmalıyız? 

Aşı ile önlenebilir hastalıkların aşılama yoluyla kontrol altına alınabileceği, hatta ortadan kaldırılabileceği vurgulandı. Aşılanan bireylerin oluşturduğu bağışık toplumlarda salgınların görülmediği ve böylece hastalıkların yayılmasının engellendiği ifade edildi. Dünya genelinde her yıl yüz binlerce kişi aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmekte. Ancak etkili bir aşılama programı ile bu ölümlerin önüne geçilmesi mümkün. 

Ülkemizde yürütülen başarılı aşılama programları sayesinde birçok hastalık ya hiç görülmüyor ya da çok nadir olarak karşılaşılıyor. Aşı olmayan bireyler, hem kendileri için hem de çevreleri için ciddi sağlık riskleri taşıyor. 

Hangi Hastalıklardan Korur? 

Uygulanan aşılar, toplumumuzu şu hastalıklardan koruyor: 

Difteri 

Boğmaca 

Tetanos 

Kızamık 

Kızamıkçık 

Kabakulak 

Çocuk Felci 

Verem (Tüberküloz) 

Hepatit A ve B 

Suçiçeği 

Hib (Hemofilus İnfluenza Tip B) 

Pnömokokal Hastalık 

Kuduz 

Meningokokal Hastalık 

Mevsimsel Grip 

Aşı Takviminde Yenilikler 

Nisan 2025 itibarıyla çocukluk çağı aşı takviminde 6 bileşenli karma aşıya geçildi. Bu yeni aşı; difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, H. influenza tip b ve hepatit B hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Ayrıca erişkin aşı takvimine de önemli bir yenilik eklendi: 2 Nisan 2025’ten itibaren gebelere Tdap (tetanos, difteri, asellüler boğmaca) aşısı uygulanmaya başlandı. 

Aşı Sonrası Yan Etkiler: Korkulacak Değil, Bilinçli Olunmalı 

Tıpkı diğer tıbbi ürünler gibi aşıların da yan etkileri olabilir. Ancak bu yan etkiler genellikle hafiftir ve kısa sürelidir. En sık görülen belirtiler; enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik, kızarıklık, hafif ateş, baş ağrısı ve halsizliktir. Bu şikayetler genellikle kendi kendine geçer ya da basit önlemlerle kontrol altına alınabilir. Aşı sonrası nadir görülen ciddi yan etkiler ise Sağlık Bakanlığı tarafından titizlikle izlenmektedir. 

Unutulmamalıdır ki: 

Aşı ile önlenebilir bir hastalığa yakalanma, sakat kalma ve ölüm riski; aşı sonrası yan etki yaşama riskinden çok daha yüksektir. Bu nedenle toplumun her bireyi, hem kendi sağlığını hem de toplum sağlığını korumak adına aşılarını zamanında yaptırmalıdır.

 

 



Anahtar Kelimeler: Hastalıklara Karşı Güçlü Kalkan!