BU ÇİÇEĞİ KOPARAN YANDI

BU ÇİÇEĞİ KOPARAN YANDI

Koru, Kahyalar ve Selinus sahillerinde açan kum zambağının çiçeğini koparmanın 80 ile 120 bin TL arasında, kökünden sökmenin ise 180 ila 220 bin TL arasında pazara cezası var.

Sıcak iklimi seven, dünyada nadir rastlandığı için Dünya Doğayı Koruma Birliğince koruma altına alınan kum zambakları (pancratium maritimum), Koru, Kahyalar ve Selinus sahillerinde belli noktalarda çiçek açmaya başladı. Çevre Kanunu kapsamında kum zambaklarının çiçeğini koparmanın 80-120 bin TL arasında, kökünden sökmenin ise 180 ila 220 bin TL arasında pazara cezası var.

Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü Güldane Şahin, Çevre Dostu Platformu Sözcüsü Gülbahar Akça ve gönüllü çevreciler, Koru sahilinde açan kum zambaklarını yerinde incelediler. Kum zambaklarını korumaya alan gönüllüler, ilçe halkına nesli tükenmekte olan kum zambaklarını koruma çağrısında bulundular.

Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü Güldane Şahin, “Şu anda kum zambaklarının, kum nergislerinin latince adı pancratium maritimumun yanındayız. Çok güzel çiçek açmış. Nesli tehlike altında olan bitkilerdendir. 2016 yılında Dünya Doğa Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır. Kardelenlerimiz nasıl karların içinde açıyorsa, kum zambaklarımız da sıcak kumların içinden bembeyaz açıyor. Kum zambaklarımız ilaç ve güzellik sanayinde kullanılıyor. İklim değişikliği kum zambakları üzerinde müthiş olumsuz etki yarattı. Daha önce çiçekleri en az 1 hafta yaşarken şimdi 3 günde soluyor. Çiçek içindeki tohum daha iri ve gelecek kum zambaklarının çoğalması için yetecek şekilde çok iken, şimdi çok az tohuma dönüyor. Bu da bizi üzüyor. Çünkü nesli tükenme tehlikesi altında” dedi.

LÜTFEN KOPARMAYALIM

Tüm halkı kum zambaklarını korumaya davet eden Şahin, “Bütün halkımızı kum zambaklarını korumaya davet ediyoruz. Bir koklayınca, bu kokuyu unutmanız mümkün değil.  Ve diyoruz ki, sakın koparmayın. Çiçeğini koparırsanız 80-120 bin TL arasında cezası var. Kökünden sökerseniz ise 180 ila 220 bin TL cezası var. Lütfen koruyalım” diye konuştu.

BÜTÜN ÇEVREMİZİ KORUYALIM

İklim değişikliğinin kum zambakları ve tüm canlılar üzerinde olumsuz etki yarattığına değinen Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü Güldane Şahin, “İklim değişikliği sadece kum zambaklarını değil, bütün dünyadaki güzellikler üzerinde çok etkisi var. Bu bölgemizde olduğu için caretta carettalarımızın yuvalarında daha çok çürük yumurta oluyor. Embriyoya döndüğü halde maalesef yuvadan çıkamadan ölüyor. O yüzden kum zambaklarımızı caretta carettalarımızı ve bütün çevremizi koruyalım” dedi.

İNSAN ELİYLE YIKIMA SON VERİLMELİ

Çevre Dostu Platformu Sözcüsü Gülbahar Akça ise, “İklim değişikliği çok ciddi bir şekilde dünyada yıkıma yol açmıştır. Buna artık değişiklik demiyoruz yıkım diyoruz. İnsan eliyle oluşmuş bir yıkım bu. Kum zambakları ve carettalar da bu yıkımdan nasibini alıyor. Bu yıkımın önüne geçmenin en önemli etkeni devletlerin bu konuda ciddi şekilde politikalar izlenmesi. Ne yazık ki dünyada olduğu gibi ülkemizde de böylesi bir politika izlenmemekte. Bizde elbirliğiyle neresinden tutabilirsek doğamızı ve çevremizi korumaya çalışıyoruz. Ekolojik denge bütün canlıların bir arada var olma biçimidir. Bu denge içerisinde herhangi bir unsuru çıkarırsak herhangi bir canlıyı çıkarırsak domino etkisi yaratarak yıkıma yol açarız. İnsan eliyle yıkıma son verilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

DOĞAMIZ BİZİM HAYAT SİGORTAMIZ

Gönüllü çevrecilerden İlayda Depo, “İki yıldır burada gönüllüyüm. Doğamız bizim hayat sigortamız. Bunun için bende bu mücadelenin bir parçası olmayı tercih ettim” dedi.

Gönüllü çevreci Şaban Demir, “Kumzambakları ve carettalarla 2 yıl önce tanıştım. Gönüllü olarak sabahleyin 5-6 gibi çıkıp kontrolünü yapıyorum. Kaplumbağalara bakıyorum, çıkıp yolunu bulamayanlar oluyor, ışık nerdeyse oraya doğru gidiyorlar. Onların denize ulaştırmak benim için en önemli şey. Kaplumbağanın suya kavuşması insana çok büyük dersler veriyor. O kadar çok mücadele ediyor ki anlatılmaz. Kum zambakları da aynı. Beyaz elbiseyi giydikleri zaman her şey bitiyor” şeklinde konuştu.



Anahtar Kelimeler: ÇİÇEĞİ KOPARAN YANDI