"DENİZE SIFIR ARAZİLER PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR"

Gazipaşa’nın ilk turizm yatırımcısı Bülent Kocabaş, Pazarcı Mahallesi Selinus Sahilinde yapılan 18 uygulaması nedeniyle Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’a ateş püskürdü.

Yılmaz’ı koltuğunu kullanarak birilerine rant sağlamakla suçlayan Kocabaş, “Bir iş adamına denize sıfır 75 dönüm kupon arazi oluşturmak rant değil de nedir?” dedi.

1994 yılında Gazipaşa’ya ilk turistik işletmeyi kazandıran turizmci Bülent Kocabaş, Pazarcı Mahallesi Selinus Sahilinde Gazipaşa Belediyesi’nce başlatılan 18. madde uygulaması hakkında çarpıcı iddialarda bulundu.

“BU PLAN 1 KİŞİNİN AMACINA HİZMET EDİYOR”

25 yıldır turizmle uğraştığını ve Gazipaşa’da turizmin gelişmesi adına Gazipaşa Turizm Tanıtma Derneği’ni kurduğunu ve halen derneğin başkanlığını yürüttüğünü belirten Bülent Kocabaş, Gazipaşa’ya otellerin yapılmasını, ilçenin Kemer ve Alanya gibi marka bir şehir olmasını en çok isteyen kişi olduğnu söyledi. İlçeye turizmin gelmemesinin önündeki en büyük engelin imar planı eksikliği olduğunu da vurgulayan Kocabaş, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’a imar planı düzenleme çalışması başlattığı için teşekkür etti. Yatırımcıya veya imar planı düzenleme çalışmasına karşı olmadığının altını çizen Kocabaş, “İmar planı düzenleme çalışmasını desteklemekle birlikte ne yazık ki farklı durumlarla karşılaşmaktan büyük bir üzüntü duyuyoruz.  Üzülerek izliyoruz ve müdahale etmeye çalışıyoruz. Şu gördüğünüz uzaklardaki araziler, Kızılin dağının dibindeki araziler denize sıfır noktaya getiriliyor. Belediye Başkanı ve yönetimi, bir kişinin denize sıfır bölgede 75 dönüm şahsi adaya sahip olmasını hedefleyen bir çalışma yürütüyor. Bu iş adamının tüm arazileri aynı ada içerisinde olsaydı bu uygulama kabul edilebilirdi ama bu 75 dönüm arazinin içerisinde başka arazi sahipleri var. Bunlar çeşitli ikna yöntemleri ve mobing uygulayarak denize sıfır arazilerini terk ederek başka bir adaya gitmesi sağlanıyor. Bir kişinin amacına hizmet eden bir plan yürütülüyor. Bu da ilçemiz halkını rahatsız ediyor” dedi.

 

“BU UYGULAMA HUKUKİ DEĞİL, BOZULUR”

Yapılan 18. Madde uygulamasıyla, bu bölgede arsası olan insanların mağdur edildiğini iddia eden Kocabaş, “Bakın karşıda bir ev var. O evin sahibinin orada camekanı, serası, muzlukları var. Atadan, dededen kalan bir yeri olan vatandaşı da oradan çıkartıp başka bir adaya atıp adamın evinden olması, ekmek teknesinden olması planlanıyor. Burada bizlerinde başka şahısların da arazileri var. Bu arazileri bir kişinin menfaati için sağa sola taşımak veya önermek zaten hukuki değildir. İmar planı uygulamasında böyle bir esas yoktur. Böyle bir durum olduğunda vatandaş dava açtığında bu uygulama bozulur. Bu imar planı 15 yıldır defalarca bozuldu. Bir turizmci olarak bu imar planının bozulmamasını ve biran önce tamamlanmasını istiyoruz ama böyle keyfi bir uygulamayla bu durum devam edemez. Bu keyfi uygulamaya karşıyız” diye konuştu.

 “BURNUMUZA KÖTÜ KOKULAR GELİYOR”

Söz konusu iş adamına ait farklı ada ve parsellerde 5-6 tane küçük arsası bulunduğunu belirten Kocabaş, “Dağın dibindeki veya başka bir adadaki arsa, 33 dönümlük arsanın yanına toplanarak 75 dönümlük bir arsa elde edilmek isteniyor. Şimdi dağın dibindeki küçük arazilerin ederi 300-500 bin lira yok. Bu arazileri denize sıfır hale getirirseniz 3-4 milyon lira ediyor. Bu rant sağlamak değil midir? Diğer arazi sahiplerini buradan çıkartmak onları mağdur etmek değil midir? ‘Ben ilçeye turizm yatırımı sağlıyorum’ diyor Sayın Başkan ama ilçeye turizm yatırımı sağlarken Gazipaşa halkını ezemezsin, hukuksuzluk yapamazsın. Bu dönem hukuk devletidir. Burası Muz Cumhuriyeti değildir, derebeylik dönemi değildir. Malesef bunu sürekli izah etmeye çalışıyoruz. Kabul etmiyor, hatasında devam ediyor. Ozaman insan düşünüyor. Kötü kokular geliyor burnumuza. Acaba bu hataların altında başka sebepler mi var? Bilemediğimiz birşey varsa Sayın Belediye Başkanı kamuoyuna açıklasın. Denize sıfır konuma bulunan arsaların sahipleri de mağdur edilmekte, başka adalara paftalara gitmesi zorlanmakta. Bana da bu konuda öneri yapıldı. Ben reddettim, kabul edemedim. ‘Bu etik değildir, hukuki ve insani değildir. Benim de bir ortağım var, onu da satacak bir adam değilim’ dedim” şeklinde konuştu.

“HALKÇI OLDUĞUNU SÖYLEYEN BELEDİYE HALKINI EZİYOR”

Başkan Yılmaz’ın “Ben yaptım, oldu” mantığından biran önce vazgeçmesi gerektiğinin altını çizen Kocabaş şunları söyledi: “Bu ilçede 25 yılını turizme vermiş bir kişi olarak önemir, Belediye Başkanı “Ben istediğimi yaparım, istediğim şekilde davranırım’ deme anlayışını bırakması lazım. Bu zaten hukuksuz bir durum. Direnmeye gerek yok. Hatta deniyor ki; ‘Bülent Kocabaş'ı o iş adamının arazisinin içine atalım, uğraşsın dursun.’ Bu fesatlıktır, imar planına fesatlık karıştırmaktır. Ben bu sözü kanıtlayabilirim. Bu konu sadece benim konum değil. Buradaki vatandaşların da mağduriyeti söz konusu. Herkese adil şekilde davranılması ve halkın onayı alınarak yapılması gerekiyor bu düzenlemenin. Baskı uygulanmaması gerekiyor. Bir şekilde zorbalıktır bu baskılar. İkna yöntemine gitmek, ikna odalarına çağırmak böyle bir yöntem olamaz. Biz halkçı belediyeyiz diyoruz, önce halkını koruyacaksın. Gazipaşalı'yı koruyacaksın. Sen iş adamının yanındamısın Sayın Başkan? Koltuğuna bir iş adamını oturtturuyorsun. Belediyenin önünde iş adamıyla poz veriyorsun. Bir Gazipaşalı ile bunu yaptın mı? Yapmazsın. Bir başka yatırımcı ile yaptın mı? Yapmazsın. Niçin böyle kamuya ait bir koltuğa bir iş adamını oturttuyorsun? O iş adamını mı temsil ediyorsun? Hayır sen Gazipaşalıyı temsil ediyorsun. Biz de bu ilçeye yatırım yapılmasını istiyoruz. Bunun için 25-30 yılını vermiş bir kardeşinizim. Davet ediyoruz yatırımcıları ama biz hukuksuz, despot bir uygulamaya karşıyız. Herkes yatırımını kendi arsasında yapsın, denize sıfır getirmene gerek yok. Öbür adada 3 dönüm, 5 dönüm arsası varsa, o adada yapsın otelini, işini. 75 dönüm bir kupon arsa yaratmak rant sağlamak değil midir? O iş adamına veya başka bir kişiye bu şekilde imkan sunmak hangi vicdana, hangi hukuka sığar.

“BEN OLSAM İNSAN İÇİNE ÇIKAMAZDIM”

Eğer Gazipaşa'da böyle bir uygulamanın, böyle bir kayırma yapılacağı bilgim dahilinde olsaydı ki hukukta bunun yeri yok; ben de alırdım arkadan 3-5 kuruşluk arazileri. Sonra bilirdim ki yeni bir belediye başkanı gelecek, güya yatırımcıya yardımcı oluyormuş gerekçesiyle-öyle iddia ediyor- arazilerimi toplayıverecek diye düşünürdüm. Biz de arsa toplardık, biz de rant elde ederdik ama böyle bir hakkı kendimde görmüyorum. Böyle bir hukuksuzluğu isteyemem zaten. Başka iş adamları da var Gazipaşa'da. Onlar da böyle birşey yapmadı. Böyle bir uygula bu dönemde bu Belediye Başkanı tarafından yapılıyor ve işi bilmediğini gösteriyor. Bunu bir marifetmiş gibi kamuoyuna açıklıyor. Böyle bir uygulama yok ki. Bu hukuksuzluktur. Ben de siyasetle uğraşıyorum. CHP İlçe başkanlığı yaptım. Ben böyle bir durumla karşılaşsam, benim böyle bir durumum ortaya çıksa utancımdan halkın içine çıkamam. Bunun açıklaması yok Sayın Başkan. Sen bu hatadan dön. Sen ne yaptığının farkında değilsin. Sen yanlış yönlendiriliyorsun yada bilerek bu yanlışı yapıyorsun. Bu kesinlikle ve kesinlikle koltuğu ve konumu kullanarak rant sağlamaktır. Böyle bir anlayış olamaz.

“BÖCEK DUR DEMELİ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Muhittin Böcek'e de sesleniyorum. Gazipaşa'dan Büyükşehir’e giden bu imar uygulamasına lütfen dur deyiniz. Konu size de aktarıldı. Sizi de bilgilendirdim detaylı şekilde. Buradaki imar uygulaması tamamen hukuksuzdur, insanları ezmektedir, Gazipaşa halkını ezmektedir ve büyük bir rant sağlama söz konusudur. Buna dur deyiniz. Bu planı geri gönderiniz. Ben o yatırımcıya karşı değilim ama bir işin yakışanı vardır. ‘Hak, hukuk, adalet’ diyoruz ya hepimiz, ben de CHP İlçe Başkanlığı yaptım. Bunların bir tarafa bırakılarak bir kişiye peşkeş çekilecek bu uygulama hiçbir akla ve vicdana yakışmaz.”

Kocabaş'ın iddiaları karşısında Haber Merkezimizin görşülerini almak istediği Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, "Konunun benimle alakası yok, kendisini de ciddiye almıyorum" diyerek görüş belirtmek istemedi.