GENÇLİK SPOR?DAN BOCCE ŞENLİĞİ

GENÇLİK SPOR?DAN BOCCE ŞENLİĞİ

Gazipaşa Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Bocce Şenliği düzenledi.

Gazi Spor Salonu bahçesinde öğrenci ve öğretmenler arasında düzenlenen Bocce Turnuvasının son gününde öğretmenler yarıştı. 16 takımın katıldığı turnuvada öğretmenler kıyasıya yarıştı.

Beden Eğitimi Öğretmenleri Rauf Özdemir, Adem Durmuş, Kaan Aydın ve Süleyman Gür?ün hakem olarak görev aldığı turnuva gün boyunca sürdü.

Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Ertuğrul Yıldız, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayrımı etkinlikleri kapsamında düzenledikleri şenlikte bocce sporunun da tanınması ve yaygınlaşması için çaba sarfettiklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl 15 okula 30 adet bocce takımı hediye ettiklerini, bu yıl ise spor salonu yanına 4 adet bocce sahası yaptıklarını vurgulayan Yıldız, ?Geçmişi milattan binlerce yıl önceye dayanan ve ata sporlarımız arasında yer alan bocce sporunun yaygınlaşması için birkaç yıldır mücadele ediyoruz. Öğrencilerimizin ve halkımızın ilgisi bizleri memnun etti. İnşallah seneye resmi olarak bocce il müsabakalarını Gazipaşa?da yapmayı hedefliyoruz. Düzenlediğimiz bu etkinliğe katılan tüm öğretmen arkadaşlarıma, birlikte çalıştığımız ve bu organizasyonun hazırlanmasında emeği olan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum? dedi.

Turnuva sonunda dereceye girenlere kupa ve madalyaları verildi.

Bocce Nasıl Oynanır ?

Müsabakalar tekli, ikili ve üçlü takımlar arasında yapılır. Tek kişilik bocce oyunları 4 topla, 2 kişilik bocce oyunları ise 2 topla oynanır. 4 cm boyundaki hedef topuna pallino denir. Bocce oyununda amaç hedef top olan pallino ya atılan topun en yakın olmasını sağlamaktır. Oyuna başlayan takım önce pallinoyu (belirlenen noktayı geçicek şekilde) atar ardından kendi topunu peşinden pallinoya en yakın olacak şekilde atar.

Oyuncuların pallinoya yakın olmak için yaptıkları atışa punto denir. Oyuncuların rakip topa, pallinoya ve kendi topunu vurmak için yaptıkları atışa volo denir. Topu sektirip hedeflenen topa sonra gitmesini sağlayan atıla raffa denir. Raffa da hedeflenen topa değmiyen atışlar geçersiz sayılır.

Tüm topların bitmesi ile rakibinden daha yakın pallinoya atış yapanlar 1 puan alır. Pallino ile temas halinde ise bu 2 puan olarak sayılır. Bocce Oyun Kuralları kısaca bu şekildedir. Özetleyecek olursak oyundaki amaç yuvarladığınız topun hedef topa en yakın olmasını sağlamaktır. Bocce oyununda süre yoktur 15 puana ulaşan ilk takım maçı kazanır.



Anahtar Kelimeler: