KARALAR 1. DERECE SİT ALANI İLAN EDİLDİ

KARALAR 1. DERECE SİT ALANI İLAN EDİLDİ

Gazipaşa'nın Karalar Mahallesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı ile 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımladığı ilana göre 6 ildeki bazı yerler sit alanı ilan edildiği yayımlandı.

6 ilden biri olan Antalya’nın Gazipaşa ilçesine bağlı Karalar Mahallesi 1. derece sit alanı olarak tescil edildi.

Gazipaşa’nın batısında bulunan yaklaşık bin 500 nüfuslu Karalar mahallesinin yanı sıra sınır komşusu olan Alanya İlçesi’ne bağlı İmamlı Mahallesi de sit alanı olarak tescil edildi.

Sit Alanı Nedir?

Sit alanı, sit olarak korunmasında kamu yararı bulunan alanların genel adıdır. Sit alanları kendi içinde dört gruba ve üç seviyeye ayrılır.

Doğal sit alanları, ender bulunan doğal oluşumları ya da tarih öncesi veya tarihi dönemlere ait kalıntılar barındıran alanlardır. Arkeolojik sit alanları tarih öncesi çağlardan günümüze kadar ulaşan önemli kültürel varlıkları içerir. Kentsel sit alanları ve tarihi sit alanları daha yeni eserler barındırabilse de tarihi, mimari, kültürel özellikleri açısından koruma altına alınan alanlardır.

Sit alanlarının seviyeleri ise şöyle: 1. derece sit alanı, bilimsel ve arkeolojik çalışmalar hariç, kesinlikle dokunulmaması gereken seviye. 2. derece sit alanı da koruma altında ama koruma ve kullanma koşulları ilgili kurullarca belirlenebilir. Yine olduğu gibi korunmak zorundadır. 3. derece sit alanının ise koruma ve kullanma koşulları ilgili kurullarca belirlenebilir ama bu seviyede yeni düzenlemeler yapmak mümkündür.

Sit Alanı Kanunu 1. Derece Sit Alanları İçin Ne Der?

1. derece sit alanı olan bir arsanız varsa ve bilimsel veya arkeolojik çalışma niyetiniz yoksa yetkili kurumlara haber vermeden bir çivi bile çakmanız yasal değil. 1. derece sit alanı olan arsanızın doğal sit alanı grubundaysa, bununla ilgili olarak 2 Mayıs 2013 tarihli ve 28638 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan sit alanı kanununa başvurulabilir



Anahtar Kelimeler: KARALAR . DERECE ALANI EDİLDİ