KOLOREKTAL KANSERİNE DİKKAT

KOLOREKTAL KANSERİNE DİKKAT

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü, 1-31 Mart Kolorektal Kanser Farkındalık ayı dolayısı ile Kolorektal kanserini anlatan yazılı basın açıklaması yayınladı

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada Kolorektal Kanser’in yaygın ve ölümcül bir hastalık olduğu, erken teşhiste tedavisinin kolay olabileceği belirtildi. İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ülkemizde ciddi ve yaygın olan Kolorektal Kanseri, 2021 yılında ölüme neden olan kanserler arasında ise ikinci sıraya yükseldiği belirtilerek, “Kolorektal Kanser (KRK) yaygın ve ölümcül bir hastalıktır. İnsidans ve mortalite oranları dünya çapında önemli ölçüde değişiklikler göstermektedir. En yüksek insidans oranları Avustralya ve Yeni Zelanda, Avrupa ve Kuzey Amerika'da, en düşük oranlar ise Afrika ve Güney-Orta Asya'da bulunmaktadır. Bu coğrafi farklılıklar genetik duyarlılık temeline ilaveten beslenme ve çevresel maruziyetlerdeki çeşitliliğe atfedilebilir. Düşük sosyoekonomik durum da KRK gelişimini artıran bir risk farkı olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiziksel hareketsizlik, sağlıksız beslenme, sigara içme ve obezite gibi potansiyel olarak değiştirilebilir davranışların, yeni KRK gelişiminde sosyoekonomik eşitsizliğin önemli bir oranını 1/3-1/2 kadar oluşturduğu düşünülmektedir. Diğer faktörler, özellikle düşük KRK tarama oranları da KRK riskindeki sosyoekonomik durum farklılıklarına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.

 

ÖLÜME NEDEN OLAN KANSERLER ARASINDA İKİNCİ

 

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) 'nın bir projesi olan Küresel Kanser İnsidansı, Mortalite ve Prevalans Çevrimiçi Veritabanı ’ın (GLOBOCAN) 2020 yılı verilerine göre KRK, dünya genelinde en sık tanı alan kanserler arasında üçüncü sırada yer alırken tanı alma sıklığına göre kadınlarda ikinci, erkeklerde üçüncü sırada, ölüme neden olan kanserler arasında ise ikinci sıradadır. Hem insidans hem de ölüm oranları erkeklerde kadınlara göre önemli ölçüde daha yüksektir. Söz konusu yıl 1 milyon 931 bin 590 kişinin yüzde 10 kolorektal kanser tanısı aldığı, 935 bin 173 kişinin yüzde 9,4 ise aynı kanser nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Türkiye Birleşik Veri Tabanı 2016’ya göre ise hem erkeklerde hem kadınlarda en sık izlenen 3. Kanser türüdür.

 

ERKEN TEŞHİSTE TEDAVİ EDİLEBİLİR

 

Erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalık olan Kolorektal kanserde, tarama programlarının uygulanması ile söz konusu kanserin morbidite ve mortalitesi üzerinde çok olumlu kazanımlar sağlandığı yapılan birçok çalışma ile gösterilmiştir. Kolorektal kanserlerin taranmasındaki temel amaç; ülke çapında oluşturulan ulusal bir tarama programını hedef popülasyona uygulayarak, kolorektal patolojileri henüz premalign veya erken evrede iken tespit etmek, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek yoluyla invazif kanser sıklığı ile buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürerek olası karmaşık ve pahalı tedavileri önlemektir. Gerek yaşam kalitesini arttırdığı gerekse de süresini uzattığı bilindiğinden, KRK tarama programı Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen üç kanser tarama programından biridir.

 

ÜLKEMİZDE TARAMA ORANI YÜZDE 20 İLE 30

 Kolorektal kanseri erken evrede teşhis etmenin yolu hastalığı asemptomatik evrede tarama programları ile yakalamaktır. Ülkemizde kanser taramalarının yapılması yoluyla kanser vakalarına bağlı ölümleri azaltmak amacıyla Kolorektal Kanser Taraması Ulusal Standartları belirlenmiştir. 50 ile 70 yaş arasındaki kadın ve erkek nüfusa Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır. 50 ile 70 yaş arasında ise her 10 yılda bir kolonoskopi ile tarama önerilmektedir. Tarama soncunda GGT pozitif olan kişiler, uygun standartlarda kalite kriterlerine göre teşhis merkezlerimize yönlendirilmektedir. Ülkemizde kolorektal kanser tarama oranı yüzde 20-30 civarındadır” açıklaması yapıldı.

 



Anahtar Kelimeler: KOLOREKTAL KANSERİNE DİKKAT