KÖSE YENİDEN ADAY

KÖSE YENİDEN ADAY

2014-2018 yıllarında Gazipaşa Esnaf Odası Başkanlığı görevini yürüten Kuyumcu Mustafa Köse, yeniden aday olduğu açıkladı.

5 Ocak 2022 tarihinde yapılacak olan Esnaf ve Sanatkarlar Odası seçimine sayılı günler kala beklenen açıklama geldi. 2014-2018 yıllarında Gazipaşa Esnaf Odası’na başkanlık eden kuyumcu Mustafa Köse, yeniden aday olduğunu açıkladı.

Cebeli Restoran’da kendisine destek veren esnaflarla birlikte kahvaltı yapan Köse, ardından yaptığı basın açıklaması ile adaylığını resmen duyurdu. Art niyetli bazı kimseler tarafından kamuoyuna “Mustafa Köse 4 yıl içinde ne yaptı?” şeklinde dedikodular yayılmak istendiğini belirten Köse, görev süresi içirişinde yaptığı bazı hizmetleri anlattı.

Köse şunları söyledi:

”Kıymetli arkadaşlarım, değerli basın mensupları 5 Ocak 2022’de yapılacak olan Esnaf ve Sanatkarlar Odası seçimine biz de varız demek için buradayız. Tabi ki bu süreç içerisinde çarşı içinde birçok laf dolaşır. ‘Mustafa Köse 4 yıl içerisinde ne yaptı?’, ‘Hiçbir şey yapmadı’ gibi. Biz de dedik ki arkadaş, 4 yıl içerisinde biz elimizden geldiği kadar birçok şey yapamaya çalıştık. Hani derler ya, ‘Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok’. Sağ olsun önceki başkanımız Hasan Ali Sönmez yaşının 3’te 1’i süresince odada kaldığı için bir bina yaptı, Allah ondan razı olsun. Biz ona hayır demedik zaten hiçbir zaman, kendisine de teşekkürlerimizi ilettik.

“SANAYİYE ŞADIRVAN YAPTIK”

4 yıl boyunca ne yaptık ne yapmaya çalıştık? Her şeyden önce sanayide bir sorun vardı. Şimdi lafa gelince herkes ne diyor, ‘Elhamdülillah Müslümanım’. Ya arkadaş Müslüman adam tuvalette abdest almaz. Biz dedik ki, Esnaf Odalar Birliği olaraktan kendimiz sanayiye bir şadırvan yapalım. Bu süreç içerisinde bazı bu işi yapabilecek arkadaşlara teklifleri götürdük. Ama esnaf odası bize para vermez diye yapmak istemediler. O süreçte bir mimar arkadaşımızla görüştük, takriben 26 bin lira gibi bir para talep etti. Biz de kendimizce bunu yüksek bulduk. Oda yönetim kurulu üyemiz olan Ramazan Bucak ve akabinde Mustafa Baydar arkadaşımız bu işi üstlendi, yaptık. Mimara vereceğimiz 26 bin TL yerine, 18 bin TL gibi fiyata bunu yaptık. Tabi ki dedikodularda ne vardı? ‘Efendim demir fazla yazıldı, çimento fazla yazıldı’. Be arkadaşım herkes bilir, burada işçi çalıştırıldı. İşçinin yevmiyesinde bir fatura alıp da odaya dosyaya koyma şansımız yoktu, biz de bunun karşılığı olaraktan haliyle çimento ve demire fazla yazaraktan bu işimizi hallettik ve birçok insanın da takdirini kazandık. Sadece bize muhalif gözüken arkadaşlar, ‘Oradan çok para yedi, onu yedi, bunu yedi’ dedi. Kimse kusura bakmasın, merak eden herkes gelir odadaki dosyadan çıkarır bakar ve kendi içindeki soruları çözmüş olur.

“AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI YAPTIK”

Diğer taraftan ilçemizde ilk defa biz oda yönetimi olaraktan, Gazipaşa’da Ahilik Haftası çerçevesinde kutlamalara başladık. Ve ilk defa Gazipaşa’da şet kuşatma töreni yapıldı ve bunlar Gazipaşa’da bir ilk olmuştur. Antalya Esnaf Odalar Birliği toplantısını, Gazipaşa Esnaf Odası’nda yaptı arkadaşlar. Bunlar bizim için nedir, bir ilktir. Şet kuşatma töreninde, esnaflık süresince uzun süre hizmet etmiş esnaflarımıza teşekkür belgesi sunduk, bunları biz yaptık. Bizden önce kimse bu işlere el atmadı

“KOSGEB EĞİTİMİ VERDİK”

Diğer taraftan Gazipaşa’da yeni girişimci olacak arkadaşlara KOSGEB girişimcilik eğitimi yaptık. Bunlar ilk olarak oldu ve herkesin takdirini kazandı. Diğer taraftan esnaflarımıza can suyu olsun diye, indirim günleri başlattık. İndirim günlerimize katılan şu an esnaflarımızdan da var ve herkes çok teşekkür etti. Niye, herkes rafına bırakıp satamadığı ürünleri nakde çevirip kazanç yaptı. Birçok arkadaşlarımız o dönemde sıkıntılarını giderdi. Efendim başka ne yapmışız? Esnaf grupları ile toplantılar yaptık. Esnafların sorunlarını dinledik. Kültür Merkezi’nde o dönemin Kaymakamı olan, şu an Valimiz olan Kadir Ekici başta olmak üzere esnafın soru sorabileceği, esnafın sorun yaşayabildiği bütün kurumları karşıya çıkararaktan soru-cevap şeklinde esnaf sorunlarını giderdik. Cuma pazarında şu anda da çok sorun var, o dönemde de olan sorunlar vardı. Sorun neydi? Kaçak çalışan, kendisi köy pazarı sıfatında olup ama aslen ticaret yapan vatandaşlar vardı. Tamam onlar da bizim vatandaşımız ama iş al-sat dönemine girdiği için kayıtlı esnafımıza ciddi bir zarar veriyordu. Bunu da engellemek için Büyükşehir ile görüştük, Büyükşehir Zabıtası 2, 3 hafta geldi ve hemen sorun çözüldü. Kemal arkadaşımız da burada bu işe şahittir. Şu anda da bu konuda ciddi bir sorun var, o sorunu da Allah’ın izniyle göreve geldiğimiz süre içerisinde kısa bir içerisinde yani bunlar çok basit. Hallederiz yani Allah’ın izniyle.

“LOGOMUZU YENİLEDİK”

Esnaf logomuz çok eskiydi, dişli sıfatı gibi. Bunun değişimini yaptık, bunu da ne zaman kullanmıştık, sunumunu ne zaman yapmıştık? Bu esnaf sorunu dinlemek için Kültür Merkezi’nde yapmış olduğumuz toplantıda sunduk. O da çok güzel ve harika bir şekilde oldu. Yine hatırlarsanız ilk defa biz bir ramazan ayı içerisinde her esnafa bir hurma dağıtmaya çalıştık. Esnaf dedi ki, ‘Aa ne mutlu, vermiş olduğumuz para karşılığında gırtlağımızdan esnaf odasından bir lokma girdi’ diye bize çok teşekkür ettiler. Az ama gönül bağından bir o kadar da çok olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte yapmış olduğumuz bu hazırlıklar çerçevesinde ekstra Gazipaşa’nın ünlü bir çekirdeksiz narı vardı. Çekirdeksiz nara coğrafi işaret almayla ilk başlangıç yapan insanlardan, yine biz Gazipaşa Esnaf Odası olarak başladık. Bu vesileden dolayı sportif etkinlikler de yaptık.

“ESNAFIN 1 KURUŞ ZARARA UĞRATMADIK”

Dedikodular var piyasada, ‘Mustafa Köse odaya zarara uğrattı, çok para harcadı’. Biz hiçbirini hesabımıza aktarmadık arkadaşlar. Gazipaşa’ya değer katmak için, Gazipaşa’yı büyütmek için, çekirdeksiz nar olsun efendim Tarım Fuarı olsun. Buna benzer sportif etkinliklerde kullandığımız harcamalar vardır, bunu Gazipaşa esnafına ek bir katkı sağlamak, Gazipaşa’yı büyütmek için yaptık. Para konusunda kafasında soru işareti olan esnaflar var ise benim telefonum hiç kapanmaz, beni çağırır biz bunun hesabını veririz. Hep söyledik, faturalar bize aittir bedelini yani karşılığını söylemeye hazırız. Her birinin de karşılığında faturası vardır, hiçbiri de cebe girmemiştir. Çünkü ben ve akabinde bulunan 11 arkadaşımız hiçbirisi esnaf odasının 1 kuruşunu istemez ve bunu da nasıl gösterdik? Akabinde, alacak olduğumuz 3 aylık maaşlarımız vardı. Biz kendimiz ne yaptık, bu maaşlarımızı odamıza bağışladık. Çünkü neden hiçbirimizin odanın parasına ihtiyacı yoktu, bu vesileden dolayı da sıkıntı duymadık Allah’a hamdolsun.

Biz söz vermiyoruz hiçbir şey yapmak için, biz güven vermek için geliyoruz. Güvenin olduğu yerde, ben şöyle değerlendiriyorum söz vermeye gerek yok. O yüzden dolayı ekonomisi çok güçlü olması lazım Gazipaşa‘nın, ekonomisi güçlü ise esnaf mutludur. Esnaf mutlu değilse evinde huzursuzluk vardır arkadaşlar, o yüzden biz elimizden geldiği kadar ekonomisini güçlendirmek için esnafımızı mutlu etmek için varız. Bugün itibari ile Bismillah dedik yola çıktık, zaten biz 4 yıl önce devir teslim töreninde demiştik ‘Biz Allah nasip ederse bir dahaki seçimde varız’ diye. Bugün Bismillah dedik arkadaşlar ile birlikte, bu güzel Gazipaşa’mızın ihtiyaçlarını hep birlikte gidermek için.

Tabi bazı arkadaşlarda şöyle şeyler de var, ‘Esnaf Odası Başkanı bir imza atacak, iki yılda bir kere gelip çay içecek yeterli’. Arkadaş kimse kusura bakmasın, bu ilçe bizim eksik gördüğümüz her yerde varız. Biz bunu gidermeyeceksek o odada olmamızın hiçbir anlamı yok. Yok arkadaş, yine bizim dönemimizde sanayiden arkadaşlarım var ‘Hodri meydan’ diyoruz.

“BAYAN KUAFÖRLERİNİN SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ”

Yılda 1,2 sefer sanayi yıkanıyordu, çöplerin düzgün alınması için biz belediye ile karşılıklı diyalog içinde olabiliyorduk. 4 yıldır sanayiyi sayın oda başkanım 1 sefer olsun temizletmiş mi? 1 sefer diyorum ya fazla değil, ikincisini istemiyorum. O yüzden biz eksiklerin ne olduğunu biliyoruz sanayideki sorunlarını biliyoruz, Cuma pazarındaki sorunları biliyoruz. Takriben 3 aydır bayan kuaförler pazar günleri için yapmak istiyor, neymiş de valilikten izin çıkmıyormuş. Kusura bakmasın saygıdeğer başkanım, sadece ve sadece kendisine yakın olan 1-2 tane bayan kuaför ‘Biz pazar günü açarız’ dediği için valilik iznini engel sunuyor. Hemen mazbatamızı alalım, kısa bir sürede 2 veya 3 haftada içerisinde hemen valilikten kararı bizzat sunacağız. Bunlar basit şeyler, bunlar için zaman vermeye bile gerek yok. Sadece buradan bir Antalya’ya kadar gidip geleceğiz, bu basit bir şey. Esnafları oyalamaya, yalan söylemeye ve eksik bilgi vermeye gerek yok arkadaşlar. Allah nasip ederse inşallah, alnımızın akıyla çıkarız. Gazipaşa için neler yapabileceğimizle ilgili daha geniş kapsamlı, ilçemizdeki bütün birim amirleri ile, siyasetçi arkadaşlar ile oturur ilçemize ne kadar güzellik yapabileceğimizi beraber konuşmak dileği ile”

“SİYASET UZAK DURSUN”

Geçtiğimiz dönemde seçimimize siyasetin karıştığını söyleyebilirim. Bu dönem henüz böyle bir şeye rastlamadım. Yönetimimizde her görüşten insan var. Burası esnafın odası, esnaf seçimini yapacak. Siyasetçilerimizden seçimimize müdahil olmamasını istiyoruz. Burası siyasi bir arena değil” dedi.



Anahtar Kelimeler: YENİDEN